Рецепт кулішу!

Куліш — традиційне козацьке блюдо. Його щодня варили під час військових походів. Після ліквідації Запорізького козацтва козаки розселилися на широкій території України, Росії. Рецепти козацької кухні передавалися з покоління в покоління, видозмінювалися, і сьогодні існує безліч варіантів приготування куліша.

Козацький табір «Гайдамаки» пропонує вам свій варіант приготування цієї страви!

Цей рецепт розрахований для приготування куліша на велику кількість людей (50 — 60 чоловік) в польових умовах.

Куліш від козаків!

  • М’ясо свинини — 3 кг;
  • Сало 1,5 кг;
  • Цибулина (середніх розмірів) — 1кг ;
  • Морквина (середніх розмірів) — 1 кг;
  • Помідори, гриби — 0,5 кг;
  • Перець солодкий (великий) — 1 шт;
  • Пшоно 2,0-2,5 кг;
  • Сіль, перець гіркий, спеції за смаком;
  • Петрушка, кріп, зелена цибуля;

Вибір казана ( спершу, чим починати готувати куліш, потрібно вибрати правильний казан, щоб дно було напівкругле)

Куліш

 

Підбір сала ( теж є важливою частиною, найкраще, як всі знають, натуральне сало, якщо сало підібрати погане, то смак страви буде наполовину втрачено)

Куліш

 

Спочатку, в казан,  закинути сало,нарізуємо його кубиками або соломкою і обсмажуємо до золотистої шкоринки. Далі закидається  м’ясо  і воно приблизно 20 хв. має протушитись ( час вказано приблизно, тому що все залежить від інтенсивності вогню)

Куліш

 

Закидаємо моркву ( все солимо та перчимо). Закидаємо цибулю, все має вижаритись, протушкуватись, від цього буде залежити колір кулішу.

Далі заливається все водою. Коли все закипить, засипається пшоно ( яке заздалегідь було добре промите).

Куліш

 

Коли страва майже готова, засипаються сезонні продукти( гриби, помідори) , тобто робиться заправка. Від заправки залежить відмінний від інших страв смак кулішу.Пробуємо пшоно на готовність і знімаємо куліш з вогню.Куліш під час приготування, постійно помішується, та на смак додаються сіль і перець.

Козаки полюбляють готувати в казані на 300 л,який розрахований на 1000 порцій, додаючи свою секретну заправку, яку ви зможете дізнатись, прийшовши на майстер-клас у козацький табір «Гайдамаки»

 

Смачного!

 


Комментирование запрещено