0
грн. Альтанку заброньовано Товари у кошику на суму

Повернутися до магазину

Вогнище для приготування їжі

Ви полюбляєте посиденьками біля вогнища, запах диму, потріскування палаючих дров, тепломо і одночасно безпеку?

Не буду зупинятись на морально-етичних аспектах пов’язаних з розведенням вогнища на природі — якщо ви вже вирішили розвести багаття – то робити це необхідно ”правильно”. Пропонуємо два варіанти — найлегший завітати у козацький табір «Гайдамаки» чи запросити нас до себе на визначну подію для допомоги організації приготування їжі на вогнищі та інший прогулянковий самостійний спосіб перед, яким для комфорту і зручності відпочинку краще ознайомитися із деякими елементарними провилами безпеки і розгорання, щоб компанія залишилася ситою і задоволеною!

Перед тим як розвести вогнище – необхідно вибрати місце. Місце повинно бути відкритим, але захищеним від вітру. Якщо неподалік є місце де вогнище вже розводили – то і вам треба розводити своє саме там – не варто перетворювати мальовничу галявинку на випалений пустир.

При виборі місця – головне це дотримання правил безпеки (як би ці правила не здавались ”дивними” з першого погляду):

- Не можна розводити багаття на відстані меншій ніж 5-7 метрів до дерев, пнів, коренів дерев (особливо хвойних);

- На відстані меншій ніж 2 метри до вогнища не повинно знаходитись сухе листя, трава, гілочки та все інше що може загорітись – зовсім не складно все це відсунути;

- Не розводити вогнище в хвойному молодняку – тут верхова пожежа може початись дуже швидко;

- Не варто розводити багаття там де є сухий мох, комиш, густа суха трава, торф, на розсипах каміння серед якого може накопичуватись сухе листя та трава.

Думаю тут все більш менш зрозуміло – не варто розводити багаття поблизу всього що може швидко зайнятись. Додам лише що також не варто розводити багаття близько до намету – може він і не згорить, а от невеличкі дірочки від іскринки можуть утворитись дуже швидко. Після того як місце вибрано – необхідно назбирати те що ви будете палити.

Всі дрова можна умовно поділити на дві групи: ті які ви будете палити і ті якими ви будете розпалювати. Отже збираємо сухі гілки, перевагу віддаємо тим що не лежать на землі, збираємо лише ті які ми зможемо перетворити на дрова – не варто тягнути дуже грубі – їх не можливо поламати і дуже важко рубати чи пилити.

Якщо немає сухих гілок – шукаємо засохлі дерева (сухостій). Для розпалу збираємо тоненькі і максимально сухі гілочки. Найкраще для розпалу підходять гілочки з нижньої частини хвойних дерев – але переконайтесь що вони дійсно сухі (повинні легко ламатись з тріском). Відразу варто зібрати всю необхідну кількість дров (на ситий шлунок шукати дрова для підтримки вогню для посиденьок буде лінь).

Далі все що назбирали перетворюємо на дрова – тобто ламаємо, рубаємо, пилимо гілки до розміру зручного в використанні (на мою думку 50 сантиметрів – саме те що треба). Гарна сокира для таких цілей – універсальний інструмент, проте цепна туристична пилка теж дуже добре підходить.

А от всякі пилки в туристичних ножиках – не є зручними, принаймні тими що я бачив довго пилити не вийде. Звісно робимо це все акуратно – щоб не відрубати собі ноги, руки чи інші виступаючі частини тіла (дрова рубає лише одна людина і не потрібно допомагати їй щось тримати).

Далі необхідно підготувати те, на що ви будете вішати казанки:

- Дві рогатини з перекладеною (якщо місце відносно популярне – можна спробувати знайти готові);

- Можна пробувати розтягнути тросик між деревами (звісно тросик необхідно принести з собою) – хоча якщо звернете увагу на вимоги правил безпеки – то найближчі дерева до вас мають бути на відстані 5 метрів – а отже і розтягувати прийдеться метрів на 10 – що видається малоймовірним;

- Можна використовувати спеціальну металеву триногу (звісно принесену з собою з дому);

- Можна спробувати збудувати щось схоже на журавля (тим яким наші пращури добували воду з криниць);

- На худий кінець – казанки можна ставити на вугілля – але дивіться щоб стояло надійно.

Звісно приладдя для навішування казанків має бути надійним і розташованим таким чином щоб не згоріло. Втратити майже зварену їжу дуже неприємно. Також для підвішування казанків корисними є гаки різної довжини (за допомогою них регулюємо також висоту на якій висить казанок – тим самим регулюємо силу вогню).

Тепер можна підпалювати. Звісно частину дров можна нарубати і підчас того як буде варитись їжа, а от набрати воду в казанки бажано до розведення вогню, особливо коли вода не є поруч.

Щоб запалити вогонь нам потрібні сірники чи запальничка. Усілякі туземні варіанти розведення вогню без сірників розглядати не буду – добування вогню тертям – заняття зазвичай малоефективне. Отже беремо тонкі гілочки (починати з гілочок не товстіших за 1-2 міліметри), збираємо їх у віник чи строїмо невеличкий ”шалаш” і підпалюємо.

Як розгориться – потрошки починаємо підкладати все товщі і товщі гілочки. Не завжди вдається відразу запалити навіть гілочки які здаються сухими, тут на допомогу прийдуть:

- Газета (яку трошки зминаємо);

- Сухе паливо (в народі називають сухим спирт);

- Невеличка свічка;

- Кучок органічного скла (корисна штука – не мокне і досить непогано горить);

- Кусочки смоли з хвойних дерев;

- В вологу погоду також можна наколоти сокирою максимально сухі дровенякі і використовувати їх на початку;

- Також с середини таких розколотих дров можна ”настругати” сухих скалок.

Якщо розпалюється не дуже добре – можна спробувати роздмухати, але краще для цих цілей використовувати підсрачник, кришку від казанка – або щось інше щось що має достатню площу і достатньо тверде щоб їм махати.

Споживаємо готову страву зі смаком!


Останні новини

12 серпня 2018 року на запрошення голови Аграрної партії України Віталія Скоцика, з нагоди святкування Симонів Козак FEST, козацький табір...
Чудова новина!!! На базі козацького табору Гайдамаки запущений в роботу новий атракціон під назвою Water Hill (Водна гірка).
Фотографія — це щось дивовижне, це мистецтво, яке здатне пожвавити у нас давно забуті почуття, освіжити в пам’яті ті моменти,...
В неділю 17 вересня козацький табір «Гайдамаки» взяв активну участь у Фестивалі Їжі (зокрема шашлика та інших мангальних страв), що...
Ви полюбляєте посиденьками біля вогнища, запах диму, потріскування палаючих дров, тепломо і одночасно безпеку?